Tuesday, August 16, 2016

Karriereråd for unge forskere fra EuroScience Open Forum

For kort tid tilbake så var trykte bøker og papirtidsskrifter det som gjaldt for å finne vitenskapelig informasjon. Da Wikipedia og Google kom så tok det lang tid før det ble godtatt som gode søkestrategier. Nå har det "gått så langt" at på "Career advice highlights from the EuroScience Open Forum" så var karriererådene for unge forskere at de bruker Twitter for å finne litteratur rapporterer Science (AAAS sitt tidsskrift som har vært motstandere av denne utviklingen i mange år):


For literature discovery, tools such as Scizzle, Sparrho, SciCurve, and Meta can be useful, in addition to Twitter.
 Jeg har brukt Twitter selv for å finne litteratur i mange år, men det er interessant at dette nå har blitt mainstream. Google Scholar og gratisarkiver var også i mange år sett på som dårlige kilder, nå finnes det få forskere som ikke bruker Google og gratisarkiver på nett.


Dette er etter mitt syn en del av en større trend som startet med åpen kildekode. For noen få år siden så var det bare ett dominerende operativsystem for PC (Microsoft) og ett for mobiltelefoner (Nokia). Nær sagt alle eksperter mente at proprietær lukket programvareutvikling var det eneste som kunne lage fullgod programvare. Selv om Microsoft fremdeles dominerer på PC så er bildet i rask endring. Mobilen har tatt over mange av PC'ens oppgaver, og det åpne systemet Android er nå det som dominerer, i alle fall hvis man legger mobiler og tablets til PC skriver Dave Gershgorn i en artikkel i Popurlar Science:


Google has already made the world's most popular operating system: More than 80 percent of the world's smartphones run Android. Just last year, Android phones made up 54 percent of all smartphones, tablets, and PCs shipped, according to Gartner.
Google ryktes om å ha startet arbeidet på en arvtager til Android, også denne åpen kildekode, og har navnet "Fuchsia" som er navnet på en blomsterfamilie. Nyheten har allerede 2,5 millioner treff i Google News, så det ser ut til at det kan være noe mer enn løse eksperimenter. Den er postet på det åpne kildekode verktøyet GitHub.


Klint Finley skrev nylig Wired artikkelen "Open Source Won. So, Now What?" som forteller at statsforvaltningen også kommer sigende etter. På Universitet i Oslo så brukes det en del åpen kildekode som DSpace og Own Cloud til skytjenester, R til statistikkbehandling, LaTeX til skriving av tekst. Internasjonalt så har Creative Commons BY blitt standard, og denne lisensen har blitt særlig anvendelig etter versjon 4.0 fordi den beskytter opphavspersonen ved at endringer av tekst må være markert og tydelig uavhengig av juridiksjon.


Åpne metoder fører til temmelig store kulturendringer selv om det ofte går baklengs inn i framtida.

No comments:

Post a Comment